Ανακοινώσεις

Εορτασμοί εθνικής επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940

by: Iacovos

0

Η Ανόρθωσις Αμμοχώστου, στο πλαίσιο των εορτασμών της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, πραγματοποίησε στις 24 Οκτωβρίου 2023, επετειακή εκδήλωση, με κεντρικό ομιλητή τον διακεκριμένο ιστορικό, Δρ. Πέτρο Παπαπολυβίου και θέμα «Μίμης Πιερράκος: Παναθηναϊκός, Ανορθωσιάτης και ήρωας του ελληνοϊταλικού πολέμου», στο Δημοτικό Θέατρο «Γεώργιος Λυκούργος», στη Λάρνακα.

Ο Μίμης Πιερράκος, ηρωικά πεσόντας στο ελληνοαλβανικό μέτωπο το 1940, ο οποίος μεγαλούργησε με τα χρώματα της Ανόρθωσης Αμμοχώστου ως προπονητής και ποδοσφαιριστής από το 1933 έως το 1936, και του Παναθηναϊκού από το 1926 έως το 1933 και από το 1936 έως το 1940, αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς στην ένδοξη Ιστορία των δύο σπουδαίων Συλλόγων, της Ανόρθωσης Αμμοχώστου και του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου. Άλλα τρία τέκνα της Ανόρθωσης σκοτώθηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, υπηρετώντας εθελοντικά στον ελληνικό στρατό: Οι φοιτητές της Ιατρικής Αθηνών Βαρνάβας Ε. Σιερίφης και Λουκής Χ. Λιασίδης, στο ευζωνικό και οι δύο, τραυματίες στο Τεπελένι, πέθαναν από τα τραύματά τους, ο πρώτος στο Μεσολόγγι και ο δεύτερος στην Αθήνα και ο Ανδρέας (Άντης) Κ. Φάνος σκοτώθηκε στη Μέση Ανατολή, με την 1η Ταξιαρχία.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον ΑΣΙΛ Λύσης, τον Γυμναστικό Σύλλογο «Ευαγόρας» και την Ένωση Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959 Αμμοχώστου.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και απηύθυνε χαιρετισμό ο Εξοχότατος Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Έντιμος Υπουργός Άμυνας, κ. Μιχάλης Γιωργάλλας, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ από την Ελλάδα ήρθε για να τιμήσει με την παρουσία του την εκδήλωση και να απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, κ. Παναγιώτης Μαλακατές.

Το παρών τους έδωσαν επίσης Βουλευτές, ο Δήμαρχος Λάρνακας και εκπρόσωποι των Δημάρχων Αμμοχώστου και Λύσης, εκπρόσωποι πολλών οργανωμένων συνόλων της πόλης και της επαρχίας Αμμοχώστου, καθώς και πλήθος Ανορθωσιατών και Παναθηναϊκών της Κύπρου, καθιστώντας έτσι την εκδήλωση επιτυχημένη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Ανόρθωσις Αμμοχώστου απέδωσε τιμητική πλακέτα στον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο, εις ένδειξη των άριστων διαχρονικών σχέσεων των δύο ιστορικών Συλλόγων, καθώς και ένα γλυπτό αγαλματίδιο με τον Φοίνικα, ώστε να τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στις εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού και αργότερα στο μουσείο του, όταν αυτό ολοκληρωθεί.

Εις ένδειξη εκτίμησης της διαχρονικής του προσφοράς στις πολιτιστικές της εκδηλώσεις, η Ανόρθωσις Αμμοχώστου τίμησε τον κ. Κλείτο Παντελή, δίδοντας του τιμητική πλακέτα.

Συλλεκτικά αγαλματίδια της προτομής του εμπνευστή και Επίτιμου Προέδρου της Ανόρθωσης Αμμοχώστου, Νικόλαου Καταλάνου, δόθηκαν στον Εξοχότατο Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Ιωάννη Παπαμελετίου, στον Έντιμο Υπουργό Άμυνας, κ. Μιχάλη Γιωργάλλα και στον Δρ. Πέτρο Παπαπολυβίου, ως αναμνηστικά της παρουσίας τους στην εκδήλωση.

Παρουσιάστηκε επίσης καλλιτεχνικό πρόγραμμα με πατριωτικά τραγούδια, από τη χορωδία «Βασιλεύουσα» και τον Στέλιο Χιώτη, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Ευχαριστούμε ξανά τον Δήμο Λάρνακας για την παραχώρηση του Θεάτρου και βεβαίως όλο τον κόσμο που με την παρουσία του τίμησε την εκδήλωση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρόεδρο του Παναθηναϊκού, κ. Παναγιώτη Μαλακατέ, ο οποίος ταξίδευσε από την Αθήνα, ώστε να παραστεί στην εκδήλωση.

Περαιτέρω, στη σημερινή μαθητική παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, στη Λάρνακα, η Ανόρθωση Αμμοχώστου συμμετείχε δυναμικά, με πολυάριθμο παρελαύνον τμήμα, αποτελούμενο από παιδιά των ακαδημιών, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης και περηφάνειας στο κοινό.

Τα παιδιά των ακαδημιών μας παρέλασαν κρατώντας πλακέτες με τα ονόματα των κατεχόμενων χωριών της επαρχίας Αμμοχώστου, στέλνοντας το μήνυμα ότι ποτέ δεν ξεχνούμε τους τόπους μας και η Ανόρθωση πρωτοστατεί στη διατήρηση της μνήμης τους!

ΖΗΤΩ Η ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ! ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ! 🇬🇷

Demos

Layout

Boxed
Wide

Background Image

Color Skin