Αφιέρωμα

Αφιέρωμα στο χωριό μας Άγιος Θεόδωρος Καρπασίας

by: Iacovos

0

Αφιέρωμα στο χωριό μας Άγιος Θεόδωρος Καρπασίας

Το χωριό Άγιος Θεόδωρος Καρπασίας βρίσκεται στην είσοδο του διαμερίσματος Καρπασίας πάνω στον κύριο δρόμο Αμμοχώστου Απόστολου Ανδρέα και το όνομα του το πήρε από τον ομώνυμο Άγιο Θεόδωρο το Στρατηλάτη που είναι και ο πολιούχος άγιος του χωριού.

Το χωριό εμφανίζεται στο ιστορικό προσκήνιο από τα Βυζαντινά χρόνια και ιστορικές μαρτυρίες βεβαιώνουν ότι ήταν σημαντικό  παραγωγικό χωριό της περιοχής τόσο κατά τα Βυζαντινά χρόνια όσο και κατά την διάρκεια της Φραγκοκρατίας.

Οι πρώτοι κάτοικοι του ήλθαν από τους γειτονικούς οικισμούς και την πόλη Έλαια που άκμαζε στην περιοχή της Βάλιας νοτιότερα, μετά την καταστροφή της από σεισμούς και τις Αραβικές επιδρομές που ανάγκασαν τους κατοίκους να καταφύγουν στα ενδότερα.

Πράγματι στα νότια του χωριού βρίσκεται το περίφημο δάσος της Βάλιας που καταλήγει στο μικρό ακρωτήρι Ελαίας πάνω στο οποίο άκμασε κατά την αρχαιότητα η πόλη Ελαία η οποία καταστράφηκε απο τον μεγάλο σεισμό το 343μ.χ  που κατάστρεψε και τη Σαλαμίνα.

Στα τέλη του 18ου αιώνα ο Αγιος Θεόδωρος εμφανίζεται σε γραπτά έγγραφα και ιστορικές μαρτυρίες. Στα κατάστιχα της Αρχιεπισκοπής των ετών 1800, 1820 και 1825 υπάρχουν κατάλογοι Αγιοθεοδωρητών φορολογουμένων που πλήρωναν τους φόρους στην Τουρκική διοίκηση μέσω της Αρχιεπισκοπής.

Η κοινότητα Αγίου Θεοδώρου Καρπασίας παρουσίαζε πλούσια κοινωνική, πολιτική, εθνική και αθλητική δράση. Οι κάτοικοι πολύ εργατικοί, φιλοπρόοδοι, δραστήριοι, φιλόξενοι, και κοινωνικοί. Αγαπούσαν με πάθος το φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα τη Βάλια που αποτελούσε αστείρευτη πηγή ζωής, οικονομικής ενίσχυσης και ψυχαγωγίας.

Δυστυχώς το 1974, οι περίπου 1000 κάτοικοι του αναγκάζονται να το εγκαταλείψουν λόγω της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής και να βρεθούν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα. Όμως δεν λησμονούν ούτε εγκαταλείπουν το αγαπημένο χωριό τους.

Κατορθώσαμε και χτίσαμε στην Ξυλοτύμπου πανομοιότυπη εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Θεόδωρο το Στρατηλάτη και στην αυλή της μνημείο αφιερωμένο στους δύο ήρωες του χωριού Ιωάννη Κουμή Ανδρέα και Αναστάσιο Φωκά Πέτρου που ποτίσανε με το αίμα τους το δένδρο της ελευθερίας κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο 1974 .

Στις επτά κάθε Φεβρουάριο τελούμε τον εσπερινό προς τιμή του Αγίου  μας  και κάθε 20 Ιουλίου το εθνικό μνημόσυνο των δύο ηρώων του χωριού μας.

Από το χωριό μας κατάγονται κάποιες παλιές δόξες της Ανόρθωσης, όπως ο τερματοφύλακας Αλέξανδρος Πάπυρος, ο Ευθυμάκης Ευθυμίου, ο Χριστάκης Κίττος και η πετοσφαιρίστρια Χριστίνα Ερωτόκριτου.

Ο Σύνδεσμος  Εκτοπισθέντων Αγίου Θεοδώρου και το Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού σε πλήρη  αρμονική συνεργασία  προσπαθούν να διατηρήσουν ενωμένους τους συγχωριανούς και να κρατήσουν άσβεστη την φλόγα που φωτίζει τον δρόμο της επιστροφής.

Demos

Layout

Boxed
Wide

Background Image

Color Skin