Ανακοινώσεις

26 Ιουλίου 2005: Εθνική υπερηφάνεια, συγκίνηση και φωνές που φτάνουν μέχρι το αγαπημένο μας Βαρώσι και τον Απόστολο Ανδρέα…

by: Iacovos

0

Όσα χρόνια και αν περάσουν δεν θα μπορέσουν να ξεθωριάσουν από τη μνήμη μας τις ανεπανάληπτες στιγμές που ζήσαμε τα δύο εκείνα καλοκαιρινά βράδια του 2005

Και πώς τα έφερε η μοίρα να αντιμετωπίσουμε σε διπλές αναμετρήσεις στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League μια τουρκική ομάδα με έδρα την Τραπεζούντα. Ποια είναι η Τραπεζούντα; Ιδρυμένη από Ίωνες αποίκους στις ακτές της Μαύρης θάλασσας το 756 π.Χ. και τοποθετημένη επί του ιστορικού δρόμου του μεταξιού, αποτέλεσε κοιτίδα πολιτισμού στην περιοχή. Πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των μεγάλων Κομνηνών, όπου άκμασε ο ελληνικός πολιτισμός μέχρι το 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο πρώτος Έλληνας ιστορικός που αναφέρει την Τραπεζούντα είναι ο Ξενοφώντας, ο οποίος σημειώνει στην «Κύρου Ανάβασιν» στο Δ’ βιβλίο: «….ήρθαν στην θάλασσα, στην Τραπεζούντα, πόλη ελληνική κατοικούμενη στον Εύξεινο Πόντο, αποικία των Σινωπέων στη χώρα των Κόλχων…».

Όλοι γνώριζαν ότι αυτές οι δύο αναμετρήσεις δεν μπορούσαν να μείνουν μόνο στο αθλητικό τους πλαίσιο. Πήραν φυσιολογικά και πολιτικές διαστάσεις. Μετά από πολλά χρόνια αισθανθήκαμε όλοι ότι μπορούσαμε να «νικήσουμε» τον κατακτητή της πόλης μας, τον κατακτητή της πατρώας γης. Οι στιγμές που ακολούθησαν του μεγάλου θριάμβου μένουν βαθιά χαραγμένες στο μυαλό και στην ψυχή μας. Εθνική υπερηφάνεια, συγκίνηση και φωνές που φτάνουν μέχρι το αγαπημένο μας Βαρώσι και τον Απόστολο Ανδρέα. Η ΑνόρθωσιςΑμμοχώστου κατάφερε και ένωσε τους απανταχού Έλληνες!

Ο θρίαμβος θα ολοκληρωθεί μία εβδομάδα αργότερα στο καμίνι του Αβνί Ακέρ. Η αρμάδα του Τιμούρ Κετσπάγια με περισσό πάθος και αυταπάρνηση έγραψε ιστορία και έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους ολόκληρης της Κύπρου. Οφειλόμενη είναι η τιμή αλλά και η ευγνωμοσύνη προς όλους τους πρωταγωνιστές της μεγάλης νίκης, που δεν ανταλλάσσεται με κανένα τρόπαιο. Το έπος της Τραπεζούντας αν μας διδάσκει κάτι, αυτό είναι ο πόθος της επιστροφής και η αγάπη για την πατρίδα. Η Ανόρθωσις Αμμοχώστου δεν θα επιτρέψει να επέλθει η λήθη!

Από τον τύπο της εποχής:

Η «Μάχη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σήκωσε στους ώμους της την Κύπρο» γράφει ότι όλη η Κύπρος πανηγυρίζει από χθες βράδυ τη μεγαλειώδη νίκη της προσφυγικής ομάδας της Ανόρθωσης Αμμοχώστου με 3 – 1 επί της τουρκικής Τραπεζούντας μέσα στο κατάμεστο από φιλάθλους Ε/Κ και Τ/Κ στάδιο ΓΣΠ. Προσθέτει ότι μηνύματα ειρήνης και αγωνιστικότητας χωρίς ακρότητες και σοβινιστικούς φανατισμούς, έστειλε η μικρή Κύπρος προς όλες τις γωνιές του πλανήτη, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι επιθυμία όλων μας είναι να βασιλέψει στον τόπο η αγάπη και επανένωση της Κύπρου.

Η «Σημερινή» με τίτλο «Ευχαριστούμε» γράφει ότι η Ανόρθωση χθες στο ΓΣΠ έγραψε ιστορία, ένωσε για πρώτη φορά τις χιλιάδες οπαδούς όλων των σωματείων μας σε ένα αθλητικό πανηγύρι και τους έδωσε τη χαρά να φύγουν με ψηλά το κεφάλι απέναντι σε τουρκική ομάδα. Προσθέτει ότι η ιστορική νίκη ξεπέρασε τα σύνορα της Κύπρου και ολόκληρο το έθνος υποκλίθηκε στο κατόρθωμα της «Μεγάλης Κυρίας».

Για την ιστορία:

ΣΚΟΡΕΡ: Νικολάου (25′), Φρούσσος (82′), Τσιταϊσβίλι (90′)/ Φατίχ Τεκκέ (75′)

ΚΑΡΤΕΣ: Καπάνταης (42′), Xατζί (43′), Mαραγκός (45′), Χάμπερ (70′)

ΚΟΚΚΙΝΕΣ: Γιατάρα (45′, 2η κίτρινη)

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Σκέρβεν (Νορβηγία)

ΣΤΑΔΙΟ: ΓΣΠ

ΘΕΑΤΕΣ: 20.000

ΑΝΟΡΘΩΣΗ: Γιωργαλλίδης, Πουρσαϊτίδης,Κατσαβάκης, Σαμάρας (20′ Χατζί), Μαραγκός,Χάμπερ, Νικολάου, Τσιταϊσβίλι, Κετσπάγια (54′ Kινκλάτζε), Καπάνταης (77′ Φρούσος)

Τράμπζονσπορ: Tζέφερσον-Ερέν Εμρά, Φαμπιάνο (81′ Ταϊφούν Τζορά), Ερντίντζ, Τζελαλεντίν (88′ Λι)-Χουσεϊν, Σιμκόβιακ-Γιατάρα, Καραντενίζ, Βολκάν-Γιλμάζ (65′ Φατίχ Τεκκέ)


Demos

Layout

Boxed
Wide

Background Image

Color Skin