Ανακοινώσεις

Τίμηση Μαρίτσας Καραολή – Ημέρα της Γυναίκας, 8/3/2023

by: Iacovos

0

Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανόρθωσης Αμμοχώστου, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Ευγένιο Χαμπουλλά, τον Εκτελεστικό Σύμβουλο κ. Μιχάλη Νεοφύτου και τα Μέλη του Δ.Σ. κ. Ιάκωβο Βορκά και κ. Γιάννο Κωνσταντίνου, παρευρέθηκε στο Παλαιχώρι, την 8η Μαρτίου 2023, και τίμησε την κυρία Μαρίτσα Καραολή, στο πλαίσιο της Ημέρας της Γυναίκας, ως η σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η Μαρίτσα Αντρέα Καραολή, γεννημένη στις 5 Αυγούστου 1929, σε λίγους μήνες κλείνει τα 94 της χρόνια. Το σώμα έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου αλλά το πνεύμα της είναι ακόμη σπινθηροβόλο, όπως πριν εξήντα χρόνια όταν 27 χρονών κοπέλλα, με τρία παιδιά αγωνιζόταν στον αγώνα της ΕΟΚΑ για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού. Μαζί με το σύζυγο της Αντρέα Καραολή πέρασαν τις ηρωικές αλλά δύσκολες συνθήκες του αγώνα με τις αγωνίες για τα τρία παιδιά τους, τη φιλοξενία του Αυξεντίου, του Αντώνη Παπαδόπουλου, του Κυριάκου Μάτση και των πολλών άλλων ανταρτών που πέρασαν και κρύφτηκαν στο φιλόξενο σπίτι τους στο Παλαιχώρι.

Όταν η προδοσία του κρησφυγέτου που είχαν στο σπίτι τους οδήγησαν τον Αντρέα στα βασανιστήρια των Πλατρών και στα κρατητήρια Πύλας και Κοκκινοτριμιθιάς, όπου κρατήθηκε για 25 μήνες, η Μαρίτσα ανέλαβε όλο το δύσκολο φορτίο της φροντίδας των παιδιών τους.  Μπόρεσε να κρατηθεί όρθια και περήφανη μέχρι που άνοιξαν οι φυλακές των Άγγλων και ο Αντρέας επέστρεψε στην οικογένεια του. Για τον Αντρέα και τη Μαρίτσα ο αγώνας τελειώσε και δεν ζητούν καμιά ανταμοιβή για την μεγάλη προσφορά τους. Αποκτούν ακόμη τρία παιδιά και μπαίνουν σε ένα άλλο αγώνα, αυτό της βιοπάλης για την επιβίωση.

Με τον ίδιο μοναδικό τρόπο που επικοινωνεί με τους ανθρώπους του χωριού της υποδέχεται, και φιλοξενεί και μιλά σε όλους που την επισκέπτονται στο σπίτι της. Ο λόγος της είναι πάντοτε γάργαρος, μεστός και καθαρός είτε απευθύνεται στα πιο σημαντικά πρόσωπα της πολιτικής, πνευματικής και κοινωνικής ζωής Κύπρου και Ελλάδας είτε σε φίλους και φιλοξενούμενους είτε σε ενήλικες και σε παιδιά των σχολείων. Όλοι την ακούουν με προσοχή και συγκίνηση να τους μιλά για τον αγώνα, τον Αυξεντίου και τους άλλους αγωνιστές και ήρωες της ΕΟΚΑ.

Ανάμεσα στις αναμνήσεις του αγώνα και η Ανόρθωση. Θυμάται με νοσταλγία όταν, πριν περίπου 30 χρόνια, την προσκάλεσαν από το σωματείο να μιλήσει, στην τελετή για την ονομασία του γηπέδου στη μνήμη του Αντώνη Παπαδόπουλου. Με τον Αντώνη η οικογένεια Αντρέα Καραολή είχε και έχει μια ιδιαίτερη σύνδεση μέχρι και σήμερα. Δεν είναι τυχαίο που όλα τα μέλη της οικογένειας που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, παιδιά και εγγόνια, είναι μέλη, φίλοι και υποστηρικτές της «Μεγάλης Κυρίας» και την ακολουθούν παντού. Είναι γνωστό ότι πολλοί Παλαιχωρίτες υποστηρίζουν την ομάδα μας.

Αυτή τη γυναίκα τιμήσαμε ως Ανόρθωση Αμμοχώστου. Μία γυναίκα που ακόμη και στα 94 της χρόνια αγωνιά και ρωτά για την Ανόρθωση. Που αγάπησε με τον πιο δυνατό τρόπο μερικά από τα πιο σημαντικά τέκνα της Ανόρθωσης, όπως τον Γρηγόρη Αυξεντίου, τον Κυριάκο Μάτση και τον Αντώνη Παπαδόπουλο.

Demos

Layout

Boxed
Wide

Background Image

Color Skin