Ανακοινώσεις

“Έφυγε” ο Γιώργος Σκοτεινός, εμβληματικός ζωγράφος της Αμμοχώστου

by: Iacovos

0

Ο εμβληματικός ζωγράφος της Αμμοχώστου Γιώργος Σκοτεινός, έφυγε από τη ζωή προχθές, σε ηλικία 85 χρονών. Ήταν αγωνιστής της ΕΟΚΑ και Μέλος της Ανόρθωσης Αμμοχώστου. Ένα εξαιρετικό δικό του έργο, μία μοναδική σύνθεση, κοσμούσε την αίθουσα εκδηλώσεων του καλλιμάρμαρου οικήματος μας στο Βαρώσι. Απεικόνιζε την αναγέννηση του φοίνικα μετά το ολοκαύτωμα της 8ης Ιουλίου του 1958.

Γαλουχήθηκε μέσα στο Σύλλογο μας και όταν άρχισε ο Αγώνας ήταν έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του προς την πατρίδα. Ο ίδιος ο Γιώργος Σκοτεινός δήλωσε: “Αμέσως μετά το γυμνάσιο, το ’55, άρχισε ο αγώνας της ΕΟΚΑ. Ήμουν μέσα στις ομάδες και ορκισμένος της ΕΟΚΑ. Όταν τέλειωσα το γυμνάσιο ήμουν ήδη μέρος αυτού του αγώνα και ήμουν έτοιμος να θυσιάσω τη ζωή μου για την πατρίδα μου. Οι δάσκαλοί μας έπαιξαν κύριο λόγο σε αυτό, διότι μας έμαθαν να είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες, περήφανοι που μιλούμε αυτή τη γλώσσα και περήφανοι που έχουμε την κυπριακή κουλτούρα. Ήμουν στις ομάδες κρούσεως.”

Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα (1961-1964), ενώ ταυτόχρονα παρακολούθησε και μαθήματα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Κατά το διάστημα 1964-1967 σπούδασε κινηματογράφο στο Visual Artand Movie Subscription Group της Νέας Υόρκης. Επίσης, έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Ford για σπουδές στη Ζωγραφική (1976-1977)

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο και μέχρι το 1974 ζούσε κι εργαζόταν στην Αμμόχωστο. Το εργαστήρι του ήταν στον Άγιο Μεμνωνα. Μετά την τουρκική εισβολή έζησε κατά διαστήματα στην Ύδρα, στην Κρήτη, στην Αθήνα και αλλού. Αργότερα επέστρεψε στην Κύπρο κι εγκαταστάθηκε στην Αγία Νάπα, όπου ζούσε και δημιουργούσε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο ζωγράφος, βασικά σουρεαλιστής, είναι βαθύτατα επηρεασμένος από τον γενέθλιο χώρο του, την Κύπρο, τόσο από το παλαιό και μακρύ ιστορικό παρελθόν της όσο κι από τη σύγχρονη τραγωδία της. Ωστόσο, κατά τα δυο περίπου χρόνια που έζησε πρόσφυγας στην Κρήτη, επηρεάστηκε κι από τον αρχαίο Μινωικό πολιτισμό, με αποτέλεσμα να δώσει μια σειρά ανάλογων πινάκων. Μαζί με τους Χριστόφορο Σάββα, Ανδρέα Χρυσοχό, Κώστα Ιωακείμ, Στέλιο Βότση και Γιώργο Κυριάκου είχε εκπροσωπήσει την Κύπρο στην 34η Μπιενάλε Βενετίας το 1968, στην πρώτη συμμετοχή της χώρας στη σπουδαιότερη εικαστική διοργάνωση στον κόσμο.

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, η ώρα 12:00, στην Εκκλησία Παναγίας Αγίας Νάπας. Παράκληση της οικογένειας αντι στεφάνων να γίνονται εισφορές στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Αμμοχώστου.

Αιωνία να είναι η μνήμη του!

Demos

Layout

Boxed
Wide

Background Image

Color Skin