Αρχείο Πολιτιστικής

Επετειακή Εκδήλωση στο Λιοπέτρι

by: charis

0

Επετειακή Εκδήλωση στο Λιοπέτρι

Εορτάστηκαν με λαμπρότητα στις 29 Μαρτίου του 2018, οι Εθνικές Εορτές της 25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955, στο χώρο του Σωματείου «Αχυρών» Λιοπετρίου, μιας εκδήλωσης που διοργανώθηκε από κοινού από την Ανόρθωση, την Ένωση Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59 και τα Εθνικόφρωνα Σωματεία «Αχυρών» Λιοπετρίου.

Το έναυσμα της εκδήλωσης δόθηκε με καλωσόρισμα από τον πρόεδρο των Εθνικοφρόνων Σωματείων «Αχυρών» Λιοπετρίου όπως και από τον Κοινοτάρχη του Λιοπετρίου, κύριο Κυριάκο Τρισόκκα.

Τον λόγο για ένα σύντομο χαιρετισμό πήρε ο Νίκος Γεωργίου, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού της Ανόρθωσης, για να ακολουθήσει στη συνέχεια ο χαιρετισμός του προέδρου του Συλλόγου της Ανόρθωσης κύριου Λοΐζου Λοΐζου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου  ανακοίνωσε και επίσημα την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που πάρθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2018, όπως το έτος 2018 ονομαστεί σε « Έτος Ιστορικής μνήμης και τιμής». Συμπλήρωσε πως φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη θυσία:

  • του Παναγιώτη Τουμάζου υιού του μέλους του Συλλόγου μας Θεόφιλου Τουμάζου,
  • του Κυριάκου Μάτση μέλους τότε του Συλλόγου,
  • των Φώτη Πίττα, Χρήστου Σαμάρα, Ανδρέα Κάρυου, Ηλία Παπακυριακού , φίλων του Συλλόγου, στην μάχη του Αχυρώνα του Λιοπετριού ,
  • αλλά και από την ανατίναξη του οικήματος του Συλλόγου από τους Άγγλους λόγω της ενεργής συμμετοχής των μελών , αθλητών και υποστηρικτών του στον αγώνα της ΕΟΚΑ.

Ο Σύλλογος Ανόρθωσις Αμμοχώστου τιμά την μνήμη και το μεγαλείο της θυσίας των ηρώων μας καθώς και το ιστορικό γεγονός της ανατίναξης του οικήματος που αποτελεί ορόσημο για την ιστορία μας.

Όλες οι εκδηλώσεις αυτής της χρονιάς έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αμμοχώστου.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε και η στιγμή της ομιλίας του κ. Φώτη Παπαδοπούλου, πρόεδρου της Ένωσης Αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α 1955-59 Αμμοχώστου.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο αξιότιμος κ. Δημήτρης Συλλούρης, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής, εξήρε τις θυσίες των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 και του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1955-59, κάνοντας εύστοχους παραλληλισμούς με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε Κύπρο και Ελλάδα.

Ακολούθησαν αναγνώσματα και εθνικά, πατριωτικά τραγούδια από την χορωδία του Σωματείου μας αλλά και παραδοσιακοί χοροί από τον χορευτικό όμιλο του Συλλόγου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικής πλακέτας στην σύζυγο του ήρωα της ΕΟΚΑ Μόδεστου Παντελή, Αποστολού , την επίδοση τριών αντιγράφων της ιστορικής επιστολής της Ανόρθωσης προς τα Εθνικόφρωνα Σωματεία «Αχυρών» Λιοπετρίου και την ανάκρουση του Εθνικού μας ύμνου.

Demos

Layout

Boxed
Wide

Background Image

Color Skin